Урок 37. Бактерії. Роль бактерій у природі й житті людини. Профілактика
бактеріальних хвороб людини.
Цілі уроку: розглянути роль бактерій у природі й житті людини, теоретичні основи
та практичні способи профілактики бактеріальних інфекцій; звернути увагу на
використання бактерій у сучасних біотехнологічних виробництвах
Обладнання й матеріали: таблиці або слайди презентації «Будова
прокаріотичної клітини», «Різноманіття бактерій», «Бактеріальні захворювання
рослин», «Бактеріальні захворювання тварин», «Бактеріальні захворювання людини»
Базові поняття й терміни: прокаріотичні організми, бактерії, коки, палички, спори, вібріони,
спірили, спірохети, штам,
антибіотики, вакцинація, імунітет, асептика, антисептика, біотехнологія,
стерилізація, пастеризація, профілактика.
Прокаріоти – надцарство, до
якого належать одноклітинні організми, клітини яких не мають ядра та більшості
інших органел;
Штам – штучна популяція
вірусів або мікроорганізмів, отриманих унаслідок розмноження окремих клітин.
Стерилізація – процес повного
знищення мікроорганізмів та їхніх спор.
Пастеризація – теплова обробка
за температури 60-70 о протягом півгодини, а потім швидке
охолодження. Цей процес повторюють протягом 3 діб.
Профілактика – засоби,
спрямовані на попередження захворювань та збереження здоров’я.
Хід уроку
I. Організаційний етап
II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності
учнів
Питання для бесіди
1. Які організми відносять до прокаріотів?
2. Які характерні особливості мають клітини прокаріотів?
3. Як прокаріоти утворюють спори?
III. Вивчення нового матеріалу
Розповідь учителя з елементами бесіди
У природі трапляється не дуже велика кількість морфологічних типів
прокаріотичних клітин (коки, палички, вібріони, спірили, спірохети). Морфологія
еукаріотів набагато різноманітніша. Це пов’язано, у першу чергу, з тим, що
прокаріотичні організми для адаптації до змін навколишнього середовища
використовують видозміни свого метаболізму. Тобто вони частіше змінюють уміст,
а не форму.
Значення бактерій у природі
Автотрофні бактерії відіграють дуже важливу роль у природі. Вони утворюють
велику кількість органічних речовин, тобто є продуцентами. Найважливіша роль
гетеротрофних бактерій у тому, що вони є редуцентами — організмами, які
завершують розклад мертвої органіки до неорганічних речовин і знову повертають
необхідні елементи до кругообігу речовин на нашій планеті.
Але не менш важливе значення гетеротрофних бактерій і як паразитичних та
симбіотичних форм так, практично всі багатоклітинні еукаріоти, які живляться
рослинами, використовують симбіотичних бактерій у своїх процесах травлення на
коренях бобових рослин утворюються спеціальні більбочки, де живуть азотфіксуючі
бактерії, що забезпечують рослини сполуками нітрогену, який вони одержують з
атмосферного азоту. А паразитичні збудники бактеріальних захворювань є
важливими регуляторами чисельності всіх видів живих організмів.
Людина також постійно використовує симбіотичні бактерії. Крім тих видів,
які живуть у людському організмі, широко застосовуються бактерії для
виготовлення продуктів харчування (йогуртів, кефіру тощо).
Багато зусиль потребує від людства боротьба з бактеріальними
захворюваннями. Саме до бактерій належать збудники таких захворювань, як чума
(паличкоподібна бактерія), дифтерія (коринебактерія), холера (вібріон),
бактеріальна пневмонія (коки), ангіна (стрептококи та стафілококи), сифіліс
(спірохети).
Доповідь учнів «Бактеріологічні дослідження Луї Пастера»
Розповідь учителя з елементами бесіди й заповненням таблиці
Профілактика деяких бактеріальних
захворювань
Захворювання
|
Шляхи зараження
|
Заходи профілактики
|
Ангіна (гострий
тонзиліт)
|
Повітряно-крапельний
або через продукти харчування
|
Активне виявлення
хворих, їх ізоляція, провітрювання житлових, службових і навчальних
приміщень; проведення дезінфекції
|
Дифтерія
|
Повітряно-крапельний
|
Основним заходом
щодо профілактики дифтерії є правильно організовані та вчасно проведені
щеплення дифтерійним анатоксином . З появою хворого на дифтерію в осередку
проводиться виявлення, ізоляція і госпіталізація хворих; дезінфекція
|
Холера
|
Фекально-оральний
|
Суворе виконання санітарно-гігієнічних
вимог щодо забезпечення правильного водопостачання, каналізації й очищення
населених місць; виконання всім населенням вимог особистої гігієни; карантин
|
IV. Практична робота
Порівняння симптомів захворювання, викликаних вірусами й бактеріями
Мета: виконати порівняння основних симптомів найбільш поширених захворювань
людини, які викликаються вірусами й бактеріями
Обладнання й матеріали: таблиці або слайди презентації з переліком
характерних симптомів бактеріальних та вірусних захворювань, підручник
Хід роботи
1. Розгляньте таблиці, які містять опис характерних симптомів бактеріальних
і вірусних захворювань
2. Заповніть порівняльну таблицю.
Порівняльна таблиця
Вірусні захворювання
|
Бактеріальні захворювання
|
||
Назва захворювання
|
Симптоми
|
Назва захворювання
|
Симптоми
|
Грип
|
Підвищення температури тіла, рясне потовиділення, слабкість,
світлобоязнь, суглобові та м’язові болі, головний біль, біль у горлі, сухий
(у ряді випадків — вологий) хворобливий кашель, нежить
|
Ангіна
|
Озноб, загальна слабкість, головний біль, ломота в суглобах, біль у горлі
під час ковтання, збільшення і хворобливість ущільнених кутовощелепних
лімфатичних вузлів; піднебінні дужки, язичок, мигдалини, а іноді і м’яке
піднебіння в перші дні яскраво-червоного кольору; на мигдалинах можуть бути
гнійники або ділянки скупчення гною
|
Кір
|
Лихоманка, млявість, слабкість, головний біль, дрібноплямистий висип,
ураження кон’юнктиви і нежить
|
Кашлюк
|
Запалення гортані, трахеї і бронхів; напади (пароксизмами) кашлю,
тяжкість і тривалість яких варіює
|
Вітряна віспа
|
Слабкість, підвищення температура тіла до 38 °С і поява на шкірі
будь-якої ділянки тіла висипки Спочатку це цятки рожевого або червоного
кольору округлої форми . Через кілька годин на них утворюються прозорі
блискучі пухирці, оточені вузьким рожево-червоним обідком
|
Дифтерія
|
Підвищення температури тіла до 38-39 °С протягом двох-трьох днів;
нездужання, головний біль, слабкість, біль у горлі під час ковтання .
Мигдалини набрякають, збільшуються, на їх опуклій поверхні з’являються плівки
біло-сірого кольору
|
3. Зробіть відповідні висновки, в яких укажіть спільні та відмінні ознаки
розглянутих захворювань, і запишіть їх у зошит
Немає коментарів:
Дописати коментар