Практична робота №3
Оцінка продуктів харчування за їхнім хімічним складом
Обладнання і матеріали: етикетки з упаковок для продуктів
харчування, таблиці «Хімічна та енергетична цінність продуктів харчування»,
«Раціональне харчування», «Добова потреба в енергії, білках, жирах,
вуглеводах», «Енерговитрати організму за різних видів фізичного навантаження»,
«Норми добової потреби в поживних речовинах залежно від виду праці».
Теоретичний
мінімум
Необхідні людині хімічні
речовини:білки, вуглеводи, ліпіди (жири), вітаміни, макро- та мікроелементи
знаходяться в різних продуктах в різних кількостях.
Раціон харчування людини
передбачає певні кількісні та якісні співвідношення харчових продуктів.
Співвідношення білків,
жирів та вуглеводів у добовому раціоні дорослої людини має складати приблизно 1
: 1,1 : 4.
Кількість поживних речовин
має відповідати витратам енергії , яка в свою чергу залежить від віку, статі,
фізичного навантаження, яка в свою чергу залежить від віку, статі, фізичного
навантаження людини.
Їжа повинна містити
вітаміни, мікроелементи, воду.
Кількість енергії, що
необхідна у спокійному стані юнаком 14-17 років – 13188 кДж (3150 ккал) на
день, дівчатам – 11514 кДж (2750 ккал).
Добовий раціон за
енергетичною цінністю повинен розподілятися таким чином: сніданок 25-30%, обід
– 45-50%, вечеря 20-25%.
Завдання
1.
Навчитися
оцінювати продукти харчування за їх хімічним складом.
Хід роботи:
1. Переконайтеся, що ви знаєте про роль
харчування: випишіть з таблиці «Хімічна та енергетична цінність продуктів
харчування» продукти харчування, багаті на хімічні елементи і вітаміни, які
необхідні для функціонування організму:
Органи, системи організму людини
|
Необхідні хімічні елементи та вітаміни
|
Продукти
|
Серцевий м’яз
|
К (калій)
|
|
Кров
|
Са, Fe, вітамін Е
|
|
Зуби та скелет
|
Са
|
|
Нервова система
|
Вітамін В1, Mg
|
|
Очі
|
Вітамін А
|
2. Ознайомитися з інформаційною частиною
етикетки продуктів харчування. Бажано використовувати різні групи продуктів:
напої, солодощі, їжу як рослинного так і тваринного походження.
3. Оцініть 5 продуктів за хімічним складом,
вказаним на етикетці, побудувавши таблицю:
№
|
Хімічні речовини продукту, необхідні для організму
|
Харчові домішки
|
Речовини, небезпечні для здоров’я
|
|
1
|
|
|||
2
|
|
|||
3
|
|
4. Дайте відповіді на запитання:
1) Чому на етикетках харчових продуктів не
вказується фізіологічна дія хімічних компонентів продукту?
2) Які продукти, на вашу думку, є
небезпечними для здоров’я?
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Завдання
2.
Навчитися
складати та аналізувати свій денний раціон харчування.
1. Складіть свій денний раціон харчування
користуючись таблицями: «Хімічна та енергетична цінність продуктів
харчування», «Раціональне харчування», «Добова потреба в енергії, білках,
жирах, вуглеводах», «Енерговитрати організму за різних видів фізичного
навантаження», «Норми добової потреби в поживних речовинах залежно від виду
праці».
2. Порівняйте наскільки ваш добовий раціон відповідає
потребам організму.
3. Зробіть висновки.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Немає коментарів:
Дописати коментар