Лабораторна робота 2
Мета.Ознайомлення з будовою, функціями та умовами виявлення ферменту і його
властивостями. Розширити знання учнів про білки і їх значення .
Підручник:
Підручник Балан П.Г., Вервес Ю.Г.,
Поліщук В.П. Біологія 10 кл, Рівень стандарту, академічний рівень, Київ
«Генеза»2010
Теоретичний матеріал: параграф 9,10,ст.(52 -59)
Переглянути презентацію: Білки та відповісти на тестові завдання.
Лабораторна робота
Лабораторна робота
Вивчення властивостей ферментів
Мета: дослідити властивості ферментів і вплив на них фізичних факторів
Обладнання й матеріали: невеликі кубики сирої та вареної картоплі, пробірки, гідроген пероксид, який має кімнатну температуру, гідроген пероксид з холодильника, підручник.
Хід роботи
У цій роботі властивості ферментів розглядаються на прикладі ферменту пероксидази, що міститься в клітинах картоплі. У випадку контакту пероксидази з гідроген пероксидом відбувається розклад пероксиду на воду й кисень, який виділяється у вигляді невеликих пухирців газу.
1. Візьміть три пробірки й помістіть у них невеликі кубики картоплі. У перші дві помістіть кубики сирої картоплі, а в третю — вареної.
2. Залийте першу пробірку розчином гідроген пероксиду, який перед цим знаходився у холодильнику
3. Спостерігайте, чи виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх виділення
4. Залийте другу і третю пробірки розчином гідроген пероксиду, який має кімнатну температуру
5. Спостерігайте, чи виділяються пухирці газу. Відмітьте інтенсивність їх виділення
6. Зробіть висновок, в якому вкажіть результати спостережень і поясніть, чи вплинули низька температура й теплова обробка на роботу ферменту пероксидази
Немає коментарів:
Дописати коментар