ОРГАНІЧНІ
РЕЧОВИНИ ЖИВИХ ОРГАНІЗМІВ. МАЛІ ОРГАНІЧНІ МОЛЕКУЛИ Й МАКРОМОЛЕКУЛИ
Словник: моносахариди, амінокислоти,
нуклеотиди, вуглеводи, ліпіди, білки, нуклеїнові кислоти.
Запитання
для повторення:
1. Які елементи
трапляються в живих організмах частіше, ніж у сполуках неживої природи?
2. Які функції в живих
організмах виконує вода?
3. Навіщо живим
організмам потрібні мінеральні речовини?
Основні органічні
речовини живих організмів можна розділити на такі великі групи, як ліпіди,
білки, вуглеводи й нуклеїнові кислоти. Усі ці речовини зазвичай представлені
дуже великими молекулами, до складу яких входять тисячі, десятки тисяч або
навіть мільйони атомів. Але всіх їх ми можемо назвати біополімерами, бо складаються ці величезні молекули з невеликих
компонентів, які зібрані у складі єдиної структури.

Вуглеводи поділяються на
моносахариди, дисахариди та полісахариди.
Моносахариди, або прості цукри, є органічними сполуками із загальною формулою (СН2O)n. У моносахаридів п може приймати значення від трьох до семи. Усі вони
мають у своєму складі гідроксильні групи, тому добре розчиняються у воді.
Ліпіди – так називають жири та жироподібні речовини
(ліпоїдами). Відносяться сюди речовини характеризуються розчинність в
органічних розчинниках та не розчиняється (відносної) у воді.
Розрізняють рослинні жири, що мають при кімнатній
температурі рідку консистенцію, і тваринні – тверду.
Ліпіди входять до складу всіх плазматичних мембран. Вони виконують в кліт
ині
енергетичну роль, активно беруть участь у процесах метаболізму і розмноження
клітини Ліпіди входять до складу всіх плазматичних мембран. Вони виконують в кліт

Амінокислоти — це група карбонових кислот, до складу яких крім карбоксильної групи входять одна або кілька аміногруп.

В утворенні білкових молекул беруть участь лише так звані α-аминокислоти, в яких і карбоксильна й аміногрупа знаходяться біля одного атома Карбону. їх загальна формула H2N - CHR - СООН, деR — це амінокислотний радикал. Усього для утворення білків живі організми використовують двадцять амінокислот, тобто існує двадцять варіантів амінокислотного радикала.
Під час взаємодії між
карбоксильною групою однієї амінокислоти й аміногрупою іншої утворюється так
званий пептидний зв’язок, а подальше збільшення цього ланцюга призводить до
утворення молекули білка (пептиду). До речі, деякі амінокислоти організм людини
не здатен синтезувати самостійно. Такі амінокислоти називають незамінними. Вони
можуть надходити до організму людини лише з їжею. Незамінними амінокислотами є
валін, лейцин, ізолейцин, треонін, лізин, метіонін, фенілаланін, триптофан.
Дати відповіді на запитання:
1.Які моносахариди використовують живі організми?
2.Які функції виконують моносахариди?
3.Які живі організми використовують хітин?
4.Скільки амінокислот входять до складу білків живих організмів?
Дати відповіді на запитання:
1.Які моносахариди використовують живі організми?
2.Які функції виконують моносахариди?
3.Які живі організми використовують хітин?
4.Скільки амінокислот входять до складу білків живих організмів?
Немає коментарів:
Дописати коментар